> over ons > doopsgezind worden

Doopsgezind worden

Gedoopt: vijf eeuwen doopsgezinden in Nederland
(Tentoonstelling 2011,†Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam)

Als je je aangesproken voelt, kun je natuurlijk lid of vriend worden van de Doopsgezinde Gemeente Zeist.†Onze gemeente kent namelijk leden en vrienden.†Wees van harte welkom!
Wat je achtergrond betreft zijn er verschillende mogelijkheden:
- Je bent niet vertrouwd met geloven, maar bent er wel in geÔnteresseerd.
-†
Geloven is je niet vreemd, maar je hebt er een tijd weinig aan gedaan.
-†
Je bent gedoopt in een andere christelijke gemeenschap.
- Je bent niet gedoopt en wilt nu graag gedoopt worden.
Ieder mens heeft eigen ervaringen en behoeften. De voorbereiding kan daarom ook in verschillende fasen verlopen.

Nadenken over geloof
Je hebt nog niet besloten om lid of vriend van de doopsgezinde gemeente te worden, maar je bent geÔnteresseerd. Je vraagt je af: Wat is geloven? Wie is Jezus? Kan ik God ervaren? Hoe ga je om met het leed in de wereld? Je wilt je hierin verdiepen, vanuit je hoofd en je hart. Samen met anderen praten over wat je bezighoudt. Dan ben je bijvoorbeeld welkom bij onze oecumenische gesprekskring Geloven in deze tijd.†Theologische en maatschappelijke themaís kunnen aan de orde komen. De groep staat open voor iedereen, gelovig of niet-gelovig. Deelname is gratis en vrijblijvend.

Vriend van de gemeente worden
Je voelt je thuis in onze gemeente, maar je wilt (nog) geen lid worden. Misschien wil je loyaal blijven aan een ander kerkgenootschap of je bent nog niet toe aan de stap naar een lidmaatschap. Dan kun je vriend van de gemeente worden. Vrienden zijn welkom bij alle activiteiten van de gemeente. Bij ingrijpende gebeurtenissen in hun leven, zoals 'rouwen en trouwen', kunnen ze een beroep doen op de gemeente. Vrienden hebben dus bepaalde rechten, en dragen net als leden ook verantwoordelijkheid voor de gemeente. Als meer wilt†weten dan kun je contact opnemen met de kerkenraad. Je kunt ook een oriŽnterend gesprek aanvragen met de predikant en eventueel meedoen met een introductiegroepje voor nieuwe vrienden, waarbij leden van onze gemeente je wegwijs maken in onze uitgangspunten en activiteiten.

Lid van de gemeente worden
Je wilt lid van onze gemeente worden. Ook dan kun je contact opnemen met de kerkenraad of de predikant. Er zijn drie mogelijkheden:
- Je bent in een andere doopsgezinde gemeente gedoopt. Dan kun je je eenvoudig met attestatievanuit de andere gemeentelaten overschrijven naar onze gemeente.
- Je bent in een andere christelijke gemeente gedoopt. Je kunt dan lid worden door een persoonlijke motivatie te geven waarom je voor de doopsgezinde gemeente hebt gekozen.
- Je bent niet gedoopt. Dan kun je door de doop als lid worden opgenomen in de gemeente. Je schrijft, met begeleiding van de predikant, een eigen belijdenis over de betekenis van geloven voor jou. Doopsgezinden hebben geen vastgestelde belijdenissen en niemand schrijft je voor wat je moet geloven. Je wordt gedoopt als je zelf besloten hebt dat je gedoopt wilt worden. Dat is een feestelijk gebeuren, waarbij familie en vrienden uitgenodigd kunnen worden.

 
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zeist
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2023 Doopsgezind.nl